Bilete online
PRINȚESA DE CARTIER
de Andrei IvanovPRINȚESA DE CARTIER

de Andrei Ivanov

vezi tot programul
Duminica
24 Nov 2019 19:00
Sala Studio - spectacol în afara abonamentelor


Video


Imagini

PRINȚESA DE CARTIER de Andrei Ivanov

Regia: Nikita Betehtin

Traducerea: Raluca Rădulescu

Scenografia: Cristian Gătina                                              

Distribuția: 

Tanka - Raluca Mara

Serioja - Andrei Stan

Kostea - Ciprian Vultur

Larisa, mama lui Serioja - Dana Moisuc

Egor, tatăl Tankăi - Sorin Oros

Slavik
 - Tibor Székely

Veronicika - Alexandra Odoroagă

Renat - Cristian But


Premiera: 12 mai 2019, SALA STUDIO

Durata: 1h, 50 min.

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 14 ani
 

Andrei Ivanov s-a născut în anul 1984 în Belarus. A absolvit Facultatea de Limbă și Literatură Rusă a Universității de Stat din Brest, Belarus. A fost corespondent al Agenției de știri Interfax și redactor la Editura Labirint din Belarus. În prezent trăiește la Moscova. Este dramaturg, scenarist și regizor, membru al Uniunii Scriitorilor din Moscova. A regizat reclame, clipuri video și filmul de scurt-metraj - Casa duhurilor (premiul Festivalului de Scurtmetraje de la Praga, 2013). În prezent scrie scenarii de film și televiziune, dar și piese de teatru pentru toate vârstele. În 2018 a fost nominalizat la categoria „Cel mai bun dramaturg” la Premiile Teatrale Naționale ale Rusiei „Masca de Aur”.

Piese de teatru: Ea și numai ea (selecționată pe lista scurtă a festivalurilor de dramaturgie „Eurasia-2013” și „Liubimovka-2013”, a fost montată în Belarus, Ucraina, Rusia, Lituania, Cehia, Estonia, Uruguay); Lupul roșu (selecționată la Festivalul Liubimovka-2015); Cruciada copiilor (locul I la Festivalul de Dramaturgie de la Badenweiler, Germania, 2016); Prințesa de cartier (2017); August-6 (piesă pentru copii și adulți, scrisă în aprilie 2018). 

Ideea piesei Prințesa de cartier a apărut în 2013, dar scrierea ei a început în cadrul „Laboratorului de Dramaturgie” organizat în 2016 de Centrul Național de Dramaturgie din Belarus. Piesa a fost finalizată în februarie 2017, când a fost selectată pe lista-scurtă a Festivalului de Dramaturgie Tânără Liubimovka-2017, a fost premiată la trei concursuri de dramaturgie: Personaje și Inițieri și Superlative, fiind apoi nominalizată la categoria „Cea mai bună piesă a anului” la Premiile „Masca de Aur”, ediția 2018. În decurs de un an piesa a fost montată de regizori tineri, dar foarte apreciați, în peste 10 teatre diferite din Belarus și Rusia, de la un mic teatru independent din Krasnoiarsk, la teatrele municipale din Riazan, Șarâtovo sau Serov, până la teatre din Misk și celebrul Teatru A.S. Pușkin din Moscova, prima montare având cinci nominalizări la premiile „Masca de Aur” 2018.

Piesa a fost tradusă în limba spaniolă și în limba română pentru „Antologia secțiunii Spectacole-Lectură” a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, ediția 25, iunie 2018.


Nikita Betehtin s-a născut în orașul Tyumen din Rusia, în anul 1988. A absolvit o școală locală de teatru și a condus teatrul de tineret din orașul natal. Apoi a studiat regia la cea mai prestigioasă Academie de Teatru din Rusia, în 2018 absolvind masteratul la Școala-studio a Teatrului de Artă din Moscova. A montat peste 10 spectacole în teatre din Rusia și Estonia, de la texte clasice ale dramaturgiei ruse și universale, la texte contemporane, cel mai recent spectacol fiind la Centrul teatral Meyerhold din Moscova.


Spectacolul ”Prințesa de cartier” a fost prezentat sub formă de schiță, în vara anului 2018, la finalul LABORATORULUI TEATRAL coordonat de regizorul rus Oleg Loevski, și a fost apreciat de public şi de trupă.


Cronici:

“Prinţesa de cartier”, teatru total în cel mai bun stil rusesc

Vasile Andreica, Informația zilei - 18 mai 2019
http://www.informatia-zilei.ro/sm/printesa-de-cartier-teatru-total-in-cel-mai-bun-stil-rusesc/?fbclid=IwAR2JvJrJSrioSv_-wtLFywpXRgu5LiOOUUxcyAHhygM4BXhamsFkWuie2hA 

False inocenţe zdrobite

Tema inocenţei terfelite este veche în literatura rusă, iar povestea lui Serghei şi Tania pare să descindă direct din Dostoievski şi Cehov. El profesor de filosofie lefter şi sătul de viaţa lui cenuşie, ea o fată ”de cartier” conştientă de farmecele ei şi sătulă de viaţa ei cenuşie. La el e o mamă părăsită, la ea un tată paralizat. Ajung împreună într-un mod aproape faustic, în rolul lui Mefisto fiind Slavik, un amic dubios de-al lui Serghei, care pariază un MacBook pe virginitatea fetei. Cuplul îşi dezvăluie repede slăbiciunile şi secretele murdare, iar profesorul abia aşteaptă să scape de fata devenită vampă posesivă. Îl va salva Kostea, o figură întunecată, puşcăriaşul care devine un braţ al justiţiei divine.

La final totul se luminează, scena se curăţă şi eroul îşi rosteşte epilogul la telefon din însorita Maltă. Întunericul din interior rămâne imun la orice peisaj solar.

O tragedie rusească, aşa, ca în filmele americane


_______________________

Participări la festivaluri:

  • Festivalul Internațional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, București  în secțiunea competitivă Criza feminității (condiția femeii de-a lungul timpului) - vineri 18 octombrie 2019
Bilete online

SCENOGRAFIA
Cristian Gătina
scenografia

DISTRIBUTIA
Andrei Stan
Serioja
Dana Moisuc
Larisa, mama lui Serioja
Sorin Oros
Egor, tatăl Tankăi

COLABORATORI
Nikita Betehtin
regizor artistic

ECHIPA TEHNICA
Botos Enikő
regia tehnică


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft